FIRÇA UÇLU KALEM İLE MODERN KALİGRAFİ
Kaligrafi yazımızın daha özenli ve çekici görünmesi için kullanılan bir yöntem. Ders çalışırken başlıklarda, önemli bölümlerde kullanıldığı gibi, paketleme yaparken isme özel not yazımında, dekorasyonda, kupa, çanta, tshirt gibi eşyalarımızda, her türlü görsel estetiğin kıymetli olduğu yerlerde tercih edilir.
Kaligrafi yapmak için çok çeşitli alet olmakla birlikte, burada bahsedeceğim kısım fırça uçlu kalem kullanarak yapılan kaligrafidir. Günlük el yazınızın güzel olması şartı yok, ancak tekniğe eliniz alışana kadar bol pratik şart 😊
Kalem çeşitleri, kalemi tutma şekli, temel çizgiler, küçük ve büyük harfler, bağlantılar, harflerin bölümleri ve birleştirmeler, çeşitli yazım stilleri şeklinde bir programımız olacak.
Fırça uçlu kalemlerin iki çeşidi bulunur; küçük uçlu ve büyük uçlu şeklinde. Başlangıç olarak küçük fırça uçlu kalem tercih etmek daha kolay ve kontrollü olacaktır.
Küçük fırça uçlu kalem örnekleri
Pentel Brush Sign Pen
Tombow Fudenosuke
LePen Flex
Büyük fırça uçlu kalem örnekleri
Tombow Dual Brush
Staedtler Brush Pen
Koi Coloring Brush Pen
Karin Brush Marker
Sailor İnk Pen
Copic Gasenfude Brush Pen
Copic Multiliner Brush Pen
Birçok farklı markada çeşitleri bulunabilir. Alırken uçlarının esnek olmasına, boyutuna, sert ve yumuşak yazım olmasına dikkat ederek uygun olanı tercih edebilirsiniz.
Fırça uçlu kalemler hafif eğimli şekilde tutularak yazılır. 45⁰lik bir açı sağlanıp yazmak hem kalem için, hem daha iyi performans almak adına uygulanması gereken bir yöntem. Kalemi çok sıkmadan, rahat bir tutuşla temel çizgilere başlayalım.
*önemli*
Çizgileri yaparken; yukarı harekette hafif bastırıp, aşağı harekette güçlü bastırıyoruz. Böylece yukarı çizgileri ince, aşağı çizgileri kalın elde edebiliyoruz.
5.çizgideki dalga formuna benzeyen çizgide, bağlantı yerlerinin çok keskin olmaması, akıcı yüzeyler elde edebilmek için elimize uyguladığımız basıncı kontrol etmeye çalışalım.
Tüm harfler bu temel çizgilerin birbirleriyle bağlanması sonucu ortaya çıkıyor. Harflere geçmeden önce elinizin rahat bir şekilde bu çizgileri yapabiliyor olmasından emin olun. Buradaki temel çizgilerin çıktısını alıp, üzerine transparan kağıt koyarak tekrar tekrar çizgi çalışmalarını yapabilirsiniz. Sonrasında harflerde bağlantı kurmak daha kolay olacaktır. Ok yönlerine dikkat ederek temel çizgileri yapmaya çalışalım. İnceden kalına geçerken baskıyı azar azar artırıp azaltmaya dikkat edelim, ani ve hızlı hareketler yerine daha yumuşak olalım.
Eliniz titreyebilir, keskin çizgiler olabilir, çizgi kalınlıkları aynı olabilir. Sabırlı ve sakin olup pratik yapmaya devam edin. Çalıştıkça elinizin baskısını kontrol edebildiğinizi ve çizgilerinizin, harflerinizin güzelleştiğini göreceksiniz.
Başlamak için ihtiyacınız olan malzemeler
- Fırça uçlu kalem ( küçük ya da büyük uçlu)
- Transparan kağıt
- Çalışma kağıdı
- Kareli ya da çizgili defter ( mürekkepli kalemler için uygun, en az 90gsm)
Harflere de kısa başlangıç yaparak nasıl devam edeceğimizi görelim.
a harfini inceleyelim. Harfin temel çizgilerden 3 tanesinin birleşiminden oluştuğunu görüyoruz. Bu çizgileri yanyana yazarak birleştirdiğimizde küçük a harfimizi elde ettik. Diğer harfleri de benzer bir analizle parçalara bölüp, tekrar oluşturarak çalışmamıza devam edeceğiz.