Merhaba ben Selin Aydın,
Dolma kalem ve mürekkep eşleştirmesine biraz takıntılı olduğumu itiraf ediyorum. Bu sebepten sanırım en çok soru aldığım konulardan birisi de mürekkep seçimi oluyor. Benim de en çok kafa yorduğum konu olduğu için ilk olarak bu konuda yazmak istedim. Fakat tüm bunların kendi deneyimlerim olduğunu hatırlatmak isterim.
Dolma kalem dünyasının biraz içindeyseniz eğer doğru dolma kalem ve mürekkep ve hatta kağıt eşleşmesinin ne kadar önemli olduğunu siz de fark etmişsinizdir. Eğer kaleminizi doğru mürekkep ile eşleştiremediyseniz yazarken takılmalar, kurumalar yaşama ihtimaliniz çok yüksektir. Mesela ‘Lamy’ markalı dolma kalemler en popüler ve ulaşılabilir kalemler fakat kendi çevremden ve bana gelen mesajlardan da gördüğüm kadarıyla en çok sorun yaşanan kalemlerin başında geliyor.
Kendi acı tecrübeme dayanarak söylüyorum bunu :)
Aldığım ilk dolma kalem Lamy AL-Star modeliydi ve hüsranla sonuçlanan bir tecrübem oldu. Hatta bu sorun o kadar uzun sürdü ki o kalemlerimi uzun süre kullanmadım ve elimden çıkartmayı bile düşündüm. Ben onlara gövdeleri ile uyumlu renklerde ‘Monteverde’ mürekkepler çekmiştim ve hem yazarken çok akıcı değillerdi hem de kalem biraz kenarda dursun tekrar yazmak istediğimde asla yazmıyor ve ucunda mürekkepler kurumuş oluyordu.
O dönem bunu sorduğumda bana yardımcı olan kimse olmadı. En iyi tecrübe deneyimleyerek olduğu için ben de bu konuda böyle tecrübelenmiş oldum.
‘Lamy’ kalemler kuru yapılı mürekkeplerle bu sorunu çok yaşıyor. Aynı şekilde simli mürekkeplerle de böyle oluyor. Hele bir de kaleminiz ince uçlu ise kesinlikle bir tıkanma söz konusu oluyor. Bu mürekkepleri kalemden temizlemek de oldukça güç.
Eğer kaleminizde böyle bir problem varsa ucunu çıkartıp dolma kalem temizleme solüsyonunda bir süre bekletip temizlemenizi sonrasında da daha ıslak yapıda bir mürekkep seçmenizi tavsiye ederim.
Ben şimdilerde bir kalemimin böyle kuru yazdığını hissedersem Pilot markasının İroshizuku serisinden bir mürekkep ile eşleştiriyorum. Bu mürekkepler beni ve bir çok arkadaşımı ‘Lamy’ ile barıştırdı desem yalan olmaz sanırım.
Yani aslında mürekkep seçiminde en kilit nokta ıslak ya da kuru yapılı olması.
Daha sert ve kuru yazan bir kaleme kuru bir mürekkep koyarsanız kaleminizde bu tip sorunlar yaşamanız çok olağan olacaktır. Akıcı yazan bir kaleme de ıslak bir mürekkep koyduğunuzda hem çok akıcı bir yazım olacak hem de büyük ihtimalle kaleminizin uç kalınlığı olduğundan biraz daha kalınmış gibi yazacaksınız.
Peki bir mürekkep ıslak mı kuru mu nasıl anlarım?
Bu biraz karmaşık bir konu çünkü her markanın her serisi ıslak ya da kuru olamayacağı gibi aynı seri içinde sadece renk farklılıklarından dolayı yapısı farklı olan mürekkepler de mevcut. Bu konuda en iyisi kullanıcı deneyimlerinden faydalanmak ya da denemelik mürekkep almak olacaktır.
Hiç riske girmeden kaleminizi kullanmak istiyorsanız eğer kaleminizle aynı markanın mürekkebini tercih edebilirsiniz. Kendi markasında sorun yaşayan bir kalem ben henüz tecrübe etmedim. Tabi bu durumda çok kısıtlı renk seçenekleriniz olacak.
Diğer bir etken ise yazdığınız kağıt. Dolma kalem severlerin bir noktada yolunun kesiştiği ‘Tomoe river’ kağıtlarla hem daha ıslak yazacak hem de daha ‘revnak’lı görüntü elde edeceksiniz. Daha emici bir kağıtta ise bunun tam tersi olacaktır.
Sonuç olarak bunların hepsi bir bütün olarak düşünülüp, seçim yaparken nasıl bir deneyim yaşamak istenildiğine göre kombine edilmesi gerekmektedir. Bunun için de önemli olan sizin ne istediğiniz.
Her zaman kullanıcıların paylaşmış olduğu görsellerden faydalanmanızı ve bu konulardaki yazıları okumanızı tavsiye ederim.
Umarım faydalı olmuştur.
Sevgiler
Selin AYDIN
Editörün Notu: Selin Hanım’ın Instagram ve Youtube hesaplarını takip etmenizi öneririm. Şahane bilgiler ve ilham verici sayfalarla dolu bu iki hesap size iyi gelecek.
Instagram: https://www.instagram.com/selininbiri_/
Youtube: Selin Aydın